Blogserie ‘Filmopdrachten’: Ontmoet de deelnemers

10 september 2017
Koko Herder

De deelnemers van Amsterdammers, Maak je Stad! hebben niet stilgezeten afgelopen zomer. Zij kregen een filmopdracht mee, inclusief een videohandleiding met tips en tricks en een statief voor het opnemen van aantrekkelijke filmpjes. Om je initiatief vooruit te brengen is het belangrijk om je doelgroep te verbinden aan je project. Bijvoorbeeld door je community te updaten over de ontwikkelingen die je initiatief doormaakt. De filmopdrachten helpen de deelnemers van Maak je Stad! daarbij en dienen ook ter reflectie. Ben ik op de goede weg met het versterken van mijn project? Waar loop ik tegenaan?

De eerste filmpjes van de deelnemers bewijzen dat het niet moeilijk hoeft te zijn om een professioneel filmpje te maken. Met de meeste telefoons kun je tegenwoordig goed uit de voeten. Het experimenteren met video en selfiesticks heeft naast veel lol dan ook vooral ook mooie beelden opgeleverd! In de komende maanden krijgen de deelnemers van Maak je Stad! nog meer video-opdrachten. Filmmakers Gilles en Dirk monteren het zelfgemaakte beeldmateriaal van de deelnemers met video’s die in hun filmstudio worden opgenomen.

De video’s worden gedeeld om inwoners te inspireren, en om de belangrijke bijdragen en behoeften van stadmakers in Amsterdam te laten zien aan partijen als de gemeente, kennisinstellingen en bedrijven. Om bottom-up innovatie in de stad beter te ondersteunen en stimuleren is het van belang dat alle betrokken partijen leren van de obstakels die de initiatieven tegenkomen, wat ze nodig hebben, en vooral: wat zij de stad brengen.

Speeddaten in de filmstudio

Op 21 juni trapten we met een feestelijke bijeenkomst bij YUMLER af met Amsterdammers, Maak je Stad!. De deelnemers leerden elkaar kennen door middel van speeddates. Zo werd de basis gelegd voor een fijne band tussen de deelnemers, die in de komende tijd veel met elkaar te maken krijgen en van elkaar gaan leren. De filmmakers legden de speeddates deels vast in hun ter plekke opgezette filmstudio. Net zoals in talkshows op TV gebruikten de deelnemers kaartjes om het eerste kennismakingsgesprek met elkaar in goede banen te leiden: “Wie ben je en wat doe je?” en “Wat hoop je te bereiken met het Amsterdammers, Maak je Stad!-traject?”. Na deze eerste blootstelling aan de camera was het aan de stadmakers om zelf aan de slag te gaan met filmen.

Een kijkje in de keuken

In de eerste video-opdracht hebben we de deelnemers uitgedaagd om een paar korte filmpjes op te nemen van zichzelf, hun team en werkomgeving. Resultaat? Een bijzonder kijkje in de keuken van de stadmakers. Zo werkt de één letterlijk in de keuken, zoals de initiatiefnemers van de Kolenkit Centrale en de Koeckebackers. En de ander buiten in het groen, zoals de vrouwen van Bloei & Groei.

Beeld uit filmopname Bloei & Groei

 

Volg de deelnemers

Bekijk alle filmpjes en maak kennis met de deelnemers van Maak je Stad!. In de komende maanden zullen er nog meer toffe filmpjes volgen, dus houd onze website in de gaten, volg ons via Twitter of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Deel deze update