Terugblik sessie #6: deelnemers worden nog één keer uitgedaagd

Yoeri Dreau CC BY-2.0
14 februari 2018
Koko Herder

Op donderdag 8 februari vond in De School alweer de laatste sessie van Amsterdammers, Maak je Stad! plaats. De afgelopen maanden hebben de deelnemers hun beoogde impact aangescherpt, nieuwe partnerschappen gesmeed, aan hun projectorganisatie gesleuteld, financieringsvormen verkend en hun communicatieskills versterkt. De laatste bijeenkomst van het ontwikkeltraject stond in het teken van uitdagen: kritische uitdagers legden de deelnemers nog een laatste keer het vuur aan de schenen. Hoe gaan de initiatieven na hun Maak je Stad!-ervaring verder?

De Uitdagers

Iedere deelnemer ging tijdens de laatste sessie één-op-één met een uitdager in gesprek om het te hebben over actiepunten voor na het programma. De uitdagers waren uitgenodigd om nog eens kritisch doch constructief mee te denken met de initiatieven. Zo waren onder andere Femke Haccoû van het Chief Technology Office van de gemeente Amsterdam, Gert-Jan Fernhout van RebelGroup, Jasmijn Besorak van Avance Impact, Karim Maarek van THNK en Leonie Bank van Social Enterprise NL aanwezig als uitdagers. Ook waren adviescommissieleden Jesse Jorg van WeTheCity en Angelo Bromet van NoLimit erbij. Net als de directeuren van de uitvoerende partners van Maak je Stad!; Marleen Stikker van Waag Society, Egbert Fransen van Pakhuis de Zwijger en Nora van der Linden van Kennisland. Marleen Stikker daagde ZB45 Makerspace uit om samen met andere maakinitiatieven na te denken over de rol van makerspaces in de stad en een gezamenlijke visie te positioneren. En Jasmijn Besorak dacht graag nog eens mee met Young Nieuw West over hoe ze hun impact inzichtelijk kunnen maken.

Yoeri Dreau CC BY-2.0

 

Van elkaar leren

Naast de één-op-één-gesprekken met de uitdagers daagden de initiatieven elkaar ook nog eens uit. Bijvoorbeeld op het gebied van impact meten, financiën of communicatie. Want er valt niet alleen veel te leren van experts, maar ook van elkaar. Zo gingen de initiatiefnemers van Noordjes Schrijflab en Designathon Works bijvoorbeeld met elkaar in gesprek over impact meten bij kinderen, en besloot Creatief Ontwerpen 2.0 om cursussen te gaan volgen bij ZB45 Makerspace. Boksschool Bijlmerbajes en YALP gaan bekijken of YALP’s digitale sporttoestellen ook een rol kunnen hebben in de boksschool. Net als in de afgelopen maanden ontstonden er tijdens de laatste sessie weer veel nieuwe connecties tussen de deelnemers.

Afsluiting Maak je Stad!: Het Grote Lijsttrekkersdebat

Yoeri Dreau CC BY-2.0

De deelnemers verlieten de laatste sessie met nieuwe doelen om na te jagen. Zo gaan de initiatiefnemers van BLOK nog sterker inzetten op social media en gaat het team van De Kracht van Eendracht keihard werken aan een crowdfundingcampagne.

Met deze nieuwe doelstellingen zit het ontwikkeltraject van Maak je Stad! erop. Om de afsluiting van het programma te vieren vindt op vrijdag 16 maart om 20:00 Het Grote Lijsttrekkersdebat plaats in Pakhuis de Zwijger. Er wordt dan een podium gegeven aan de deelnemers van Maak je Stad!, en we gaan samen met de Amsterdamse politiek in gesprek over hoe we maatschappelijk initiatief in de stad verder kunnen stimuleren. Wil je hierbij zijn? Reserveer je plek op de eventpagina van Pakhuis de Zwijger.

Vergeet ook niet om de nieuwe filmpjes van de deelnemers die zijn verschenen te bekijken, bijvoorbeeld die van De Muzieksalon, OOPOEH en Creatief Ontwerpen 2.0 hieronder. Houd onze Twitter in de gaten en check de foto’s van de laatste sessie.

Deel deze update