Afsluiting Maak je Stad!: lijsttrekkers juichen stadmakersbeweging toe

Anke Teunissen CC BY
9 april 2018
Koko Herder

Ruim zes maanden lang hebben de deelnemers van Maak je Stad! keihard gewerkt aan de doorontwikkeling van hun project. Op 16 maart vierden we de afsluiting van het ontwikkeltraject in Pakhuis de Zwijger. Tijdens een feestelijk diner werd er teruggeblikt op de afgelopen maanden vol workshops en trainingen. Na het diner vond Het Grote Lijsstrekkersdebat: De Slag om Amsterdam plaats en gingen we in gesprek met Amsterdamse politici over het stimuleren van innovatie van bewoners.

Kers op de Maak je Stad!-taart

Theatermaker Lucas de Man trad met humor en energie op als host tijdens het diner. Hij interviewde Jurre Ongering van Waag Society – en natuurlijk onderdeel van het uitvoerende team van Maak je Stad! – over de impact van het programma. “Aan het begin van het traject gaven de meeste stadmakers zichzelf het cijfer vijf op een schaal van tien als het gaat om het doel dat zij willen bereiken. Nu aan het eind van het traject is bijna iedereen richting een acht gegaan.” In april volgt een publicatie over de impact van Maak je Stad! op de deelnemers, en op het innovatie-ecosysteem van de stad.

Lucas de Man gaf uiteraard ook de deelnemers een podium. Zo vertelde Mourad El Otmani van Young Nieuw West in een interview dat zijn initiatief met behulp van Amsterdammers, Maak je Stad! een huisstijl heeft gekregen en de eerste stap om hun bereik te vergroten is gezet. “We gaan nu van Young Nieuw West naar Young Amsterdam.”

Als bekroning op wat de stadmakers hebben neergezet in de afgelopen maanden, kregen zij een ingelijste portretfoto van hun initiatief – een kers op de Maak je Stad!-taart als het ware. Fotograaf Anke Teunissen bezocht alle deelnemers in de afgelopen weken en schoot prachtige kiekjes waar de energie en daadkracht van de stadmakers vanaf straalt.

“Stimuleer innovatie van bewoners”

Na het diner vond Het Grote Lijsttrekkersdebat: De Slag om Amsterdam plaats. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart gingen de lijsttrekkers van elf politieke partijen in Amsterdam – onder andere Eric van der Burg van de VVD, Marjolein Moorman van de PvdA en Rutger Groot Wassink van GroenLinks – in debat over het stimuleren van een stadmakersbeweging. Marleen Stikker, directeur van Waag Society en een van de krachten achter Amsterdammers, Maak je Stad!, legde hen het vuur aan de schenen. Ze deed een oproep aan de lijsttrekkers om stadmakersbeleid te ontwikkelen met ruimte voor experiment en samenwerking tussen ambtenaren en inwoners, middelen vrij te maken voor stadmakers, en nieuwe instrumenten te ontwikkelen om hen te ondersteunen. Met Amsterdammers, Maak je Stad! als lichtend voorbeeld: “Stimuleer innovatie van bewoners.” Marleen Stikker kon rekenen op de steun van alle politiek leiders. We zullen de komende tijd in de gaten houden of de ambities worden meegenomen in het coalitieakkoord.

Anke Teunissen CC BY

Maak je Stad! geeft door: 25 april 2018

Met het diner en debat zit het ontwikkeltraject van Maak je Stad! er nu dan echt op. Ben je benieuwd naar de kennis die is opgebouwd tijdens het traject? Kom dan naar de Maak je Stad! Academie #2: Geef het door in Pakhuis de Zwijger op 25 april. Een aantal van de voormalig deelnemers zal daar aanwezig zijn om de lessen die zij hebben opgestoken uit het ontwikkeltraject door te geven aan alle stadmakers in Amsterdam.

Deel deze update